Unde exista?

Conceptul camerelor de consum de droguri (CCD) a fost pus in practica la mijlocul anilor ’80. In acest moment peste 90 de astfel de facilitati functioneaza in Germania (26), Spania (7), Olanda (37), Elvetia (17), Luxemburg (1), Norvegia (1), Danemarca (4), Grecia (1), Australia (1) si Canada (1). Recent, propuneri privind infiintarea de noi camere de consum au fost discutate si in Marea Britanie. Conform celor mai recente informatii, Scotia a decis sa nu accepte infiintarea unui astfel de centru insa nu a fost adoptata o decizie privind propunerea de a deschide o camera de consum in Brighton, Anglia.

In 2007 a fost infiintata Reteaua Internationala a Camerelor de Consum de Droguri (International Network of Drug Consumption Rooms – INDCR) ale carei obiective sunt sa impartaseasca din cunostintele si experientele profesionistilor din domeniu, sa contribuie la imbunatatirea metodologiei de functionare si la infiintarea unor camere de consum noi.

Vezi rezultatele evaluarilor prin care au trecut serviciile oferite in camere de consum in Australia, Canada, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Spania si Elvetia.

Australia
The Sydney Medically Supervised Injecting Centre – MSIC
Raportul elaborat de KMPG in perioada 2007-2011 arata ca functionarea camerei de consum a avut un impact pozitiv asupra scaderii numarului de cazuri de supradoza, functioneaza ca nod de trecere catre serviciile de substitutie sau detoxifiere, a redus semnificativ problemele legate de injectarea in spatiul public si a contribuit la scaderea numarului de infectii cu HIV sau VHC. Mai mult, MSIC Sydney:

 • • a demonstrat ca are potentialul de a salva vieti – peste 4.400 de interventii pentru cazuri de supradoza au fost efectuate in 10 ani de functionare si nici unul dintre acestea nu s-a soldat cu decesul persoanei;
 • • poate atinge populatii vulnerabile si ascunse pe care le directioneaza catre servicii medicale specializate;
 • • contribuie la reducerea riscurilor de transmitere a infectiilor prin sange: HIV, VHC;
 • • contribuie la reducerea injectarii in locuri publice si a numarului de seringi si ace aruncate pe strada;
 • • este cost-eficient si acceptat in comunitate.

Canada
In Vancouver, Canada, functioneaza centrul Insite, operational din 2003, prin exceptare de la prevederile legilor anti-drog, justificata prin scopul general: “medical, stiintific sau in interesul public”. Activitatea centrului a fost evaluata iar datele arata ca:

 • • grupurile vulnerabile expuse riscului de infectare cu HIV sau VHC acceseaza serviciile centrului;
 • • contribuie la reducerea riscului de transmitere a infectiei cu HIV – clientii centrului sunt mai putin predispusi la utilizarea in comun a echipamentului de injectare;
 • • ofera acces la servicii de sanatate si detox;
 • • contribuie la reducerea incidentelor publice – mai putini utilizatori care se injecteaza in locuri vizibile si mai putine seringi si ace aruncate pe strada;
 • • a redus numarul deceselor prin supradoza;
 • • ofera un mediu sigur pentru femeile care isi injecteaza droguri;
 • • previne peste 80 de noi infectii cu HIV in fiecare an, de unde se estimeaza o economie totala de 17.6 milioane de dolari din bugetul sistemului de sanatate;

Germania
Studiul efectuat de Berkley Foundation Drug Policy Programme in Germania arata ca 50% dintre clientii camerelor de consum au primit tratament gratuit, iar 43% au fost inclusi in tratament de substitutie. Pentru o treime dintre respondenti, camerele de consum au constituit “punctul de intrare” in serviciile de suport pentru dependenta.

Luxemburg
Inca din 1999, Ministerul Sanatatii din Luxemburg a fost insarcinat cu coordonarea nationala a interventiilor din domeniul cererii si reducerii riscurilor asociate consumului de droguri. Acest lucru a dus la crearea Oficiului National de Coordonare a Drogurilor in anul 2000.
Prima CCD (Camera de Consum de Droguri) fost infiintata in orasul Luxemburg, in 2005, ca parte din cadrul celui de-al doilea Plan National de Actiune in privinta Drogurilor pentru 2005-2009, sub titlul „Reducerea riscurilor, daunelor si tulburarii publice”, si a fost numit „Abrigado”.
Filosofia centrului Abrigado este bazata pe ideea ca gradul scazut de selectivitate si sprijinul orientat catre acceptare vor ajuta la reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, si vor promova grija in privinta consumului.
Pentru a accesa serviciile DCR-ului, clientii trebuie sa indeplineasca anumite criterii, si anume: sa aiba 18 ani impliniti, sa fie deja dependenti de droguri si sa nu primeasca tratament substitutiv, sa nu fie sub influenta drogurilor cand ajung la CCD si sa nu vanda droguri in incinta cladirii. Femeile insarcinate si consumatorii insotiti de copii nu pot intra in CCD. Totodata, toti clientii trebuie sa semneze un contract de „termeni si conditii” in momentul cand acceseaza prima data serviciile CCD.
Echipa Abrigado (23 de membri) este una multidisciplinara si include psihologi, asistenti sociali, educatori, sociologi, un doctor si asistente, care vorbesc mai multe limbi (luxemburgheza, franceza, germana si engleza), astfel sa faciliteze multiplele si diversele circumstante sociale si lingvistice ale clientilor.

Olanda
In 1990, o institutie sociala condusa de biserica a inceput sa permita utilizatorilor de droguri sa consume droguri in incinta cladirii sale, in Rotterdam. Abia in 1994 acesta a devenit unul dintre serviciile de baza oferite de catre institutie.
Astazi, CCD constituie o parte intergrala a metodelor de reducere a riscurilor in Olanda.
Camerele de consum de droguri din Olanda au un numar limitat de clienti inscrisi, parte a unui grup tinta bine definit – in principal persoane fara adapost. Totusi, unele DCR-uri permit accesul mai larg, sau targeteaza anumite grupuri de populatii vulnerabile, cum ar fi imigrantii sau persoanele care practica sexul comercial. Obiectivul general este sa ofere acestor grupuri vulnerabile un loc sigur, sa reduca perturbarea linistii publice si sa imbunatateasca calitatea vietii si sanatatea clientilor.
In 1995 s-a inceput cu un numar restrans de CCD, dar in perioada dintre 2001 si 2005 numarul lor a crescut semnificativ. In 2010, 37 de centre erau inregistrate in 25 de orase diferite. Majoritatea camerelor sunt integrate in cadrul unor institutii ce ofera servicii de baza, in timp ce cinci dintre ele sunt de sine statatoare.
Pentru a accesa serviciile unui CCD, clientii trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Exista o varsta minima la care clientul poate accesa serviciile si trebuie sa locuiasca in orasul in care se afla acesta.
In majoritatea camerelor lucreaza echipe formate din personal medical si asistenti sociali, si intr-o treime din echipe lucreaza fosti consumatori de droguri. CCD au program zilnic, deobicei, pana la 15 ore/zi. Insa timpul pe care il pot petrece clientii in acestea este limitat – de la 20 de minute la 2 ore.
Nu a existat pana acum nicio evaluare riguroasa in privinta impactului CCD in decursul unei peioade de timp. Totusi, rezultatele privite in ansamblu pot fi considerate pozitive:

 • • Tulburarea linistii publice ca efect al consumului de droguri, cum ar fi vanzarea sau utilizarea stradala, a scazut semnificativ;
 • • Ultimele cercetari au aratat ca nivelul de acceptare al camerelor a crescut (mai mult de 80%) in randul lucratorilor sociali, personalului medical, comunitatii si al politiei, in zonele in care au fost constituite CCD;
 • • Rata transmiterii HIV si hepatita C sunt foarte scazute in randul clientilor CCD.

Norvegia
Unitatea de injectare supravegheata de droguri din Oslo, Norvegia, si-a deschis portile la data de 1 februarie 2005, dupa ani de dezbateri politice. CCD a luat fiinta ca un proiect pilot pe o perioada de trei ani, sub incidenta unei legislatii temporare, pana cand in 2009 aceasta legislatie a devenit permanenta. Initial, CCD era localizata intr-o clinica medicala cu o componenta de schimb de seringi cu grad scazut de selectivitate, urmand ca in 2007 sa fie mutata intr-o noua locatie, mai potrivita.
Obiectivul CCD este sa creasca stima de sine a persoanelor consumatoare de droguri, prin asigurarea unui mediu mai sigur si mai igienic pentru consumul de heroina. CCD isi propune sa ofere un model specializat multidisciplinar menit sa imbunatateasca starea de sanatate a persoanelor consumatoare de droguri injectabile, prin prezenta si supervizarea personalului medical, pentru a preveni infectiile survenite in urma injectarii, pentru a oferi asistenta in cazul supradozelor si pentru a referi clientii catre alte servicii sociale sau de sanatate si programe de tratament pentru dependenta de droguri.
Legislatia norvegiana permite folosirea doar a heroinei in incinta CCD. Clientii trebuie sa se inregistreze si sa semneze un contract de „termeni si conditii” ai centrului. Toti clientii trebuie sa aiba peste 18 ani, si un istoric indelungat de consum de heroina injectabil. Legislatia limiteaza numarul injectarilor in timpul unei vizite la una per client.
Programul camerei este de luni pana joi, intre 9:00am si 7:30pm, si de vineri pana duminica, intre 9:00am si 3:00pm. Echipa centrului este multidisciplinara, incluzand asistente medicale si asistenti social. Cel putin un asistent medical este prezent in timpul programului CCD.
Serviciile camerei de consum sunt integrate in alte servicii de reducere a riscurilor, iar membrii echipei pot referi clienti catre alte servicii medicale sau sociale, cat si catre programe de tratament pentru dependenta de droguri.

Spania
Avand in vedere ca legile referitoare la consumul de droguri din Spania sunt decentralizate, responsabilitatea de a crea servicii pentru utilizatorii de droguri revine formelor de guvernamant locale si regionale. Traficul de droguri este considerat o infractiune de Codul Penal Spaniol. Consumul de droguri ilegale si aruncarea echipamentelor utilizate de injectare in spatiul public nu sunt considerate infractiuni, dar sunt considerate contraventii ce pot rezulta in amenzi cuprinse intre 300 si 30.000.000 de euro. Amenda, insa, poate fi inlocuita de masuri alternative, cum ar fi tratamentul pentru dependenta de droguri.
Legea spaniola nu contine niciun impediment legal pentru crearea CCD. La nivel national, CCD sunt incurajate de Agentia Nationala a Drogurilor, Agentia Nationala pentru SIDA si institutiile locale si regionale corespunzatoare.
Prima CCD a fost deschisa in Madrid, in anul 2000. Astazi exista sapte astfel de camere de consum in patru orase (Barcelona, St. Adria del Besos, Bilbao si Lleida). Alte sase astfel de locatii urmeaza sa fie deschise in Barcelona, ca parte integrata a unor centre de tratament pentru consum de droguri. Din motive politice si financiare, camera de consum „Dave”, aflata in Madrid, a fost inchisa la sfarsitul anului 2011.
Majoritatea CCD sunt manageriate de ONG-uri – Fundacio San Ignasi de Loyola, Fundacion IPSS Instituto para la promoción social y de la salud, Institut Català de la Salut , Servicio de Psiquiatría del Hospital Universitario de la Vall d’Hebron, Asociación Bienestar y desarrollo, Médicos del Mundo si Red Cross.

CCD din Spania au obiective comune. La fel ca in majoritatea CCD deschise in alte tari, si in Spania se urmareste promovarea consumului de droguri in conditii mai mici de risc, prin oferirea de conditii mai igienice. In acelasi timp, camerele de consum cauta sa:

 • • Supervizeze si sa ofere servicii de consiliere clientilor inainte, in timpul si dupa consum;
 • • Ofere ingrijiri medicale si servicii sociale, si sa refere clienti catre serviciile sociale, medicale si de tratament potrivite;
 • • Promoveze consumul mai sigur prin oferirea de conditii mai igienice;
 • • Stranga informatii despre noi tipare de consum, probleme sau nevoi emergente in randul consumatorilor de droguri injectabile;
 • • Creasca gradul de constientizare in randul comunitatii cu privire la nevoia si beneficiile camerelor de consum ca strategie de sanatate publica;
 • • Reduca consumul de droguri in spatii publice.

Elvetia
Prima camera de injectare din lume a fost deschisa in anul 1986 de catre Contact Netz, in orasul Bern, Elvetia. In acel moment, incepuse sa devina clar ca strategiile privind consumul de droguri, care se concentrau exclusiv pe masuri represive si abstinenta, nu puteau tine pasul cu numarul crescand de noi cazuri HIV, de decese cauzate de consumul de droguri sau de consumul de droguri in general. Infiintarea primei CCD a creat, astfel, o schimbare de paradigma in domeniul legislatiei privitoare la droguri, care a dus la schimbarea abordarii „epidemiei” drogurilor atat la nivel politic, medical si social. Contact Netz a inceput sa ofere servicii sociale si medicale, ce includeau schimbul de seringi si ace, mancare si adapost. CCD au fost deschise si in alte orase ale Elvetiei, lucru ce a dus la disparitia consumului de droguri in public.
Obiectivele funamentale ale camerelor de consum din Elvetia sunt sa ofere persoanelor care consuma droguri injectabile servicii sociale si medicale, sa imbunatateasca starea lor de sanatate si sa le faciliteze reintegrarea in societate. CCD urmaresc si sa reduca consumul de droguri din public. La momentul actual exista 13 CCD in 8 orase in Elvetia.

Printre conditiile de admisie in cadrul camerelor de consum se afla: varsta minima de 18 ani, dependenta de droguri (consumatorii ocazionali nu au acces in cadrul CCD) si acte de identitate. Regulile ce trebuie respectate includ: fara violenta, fara vanzare in cladirea CCD-ului si fara consum in afara camerei de consum propriu-zisa (cum ar fi la cantina sau in toalete).
Echipa este alcatuita din asistente medicale si asistenti sociali. Serviciile oferite inlcud cabine pentru consum pe cale injectabila, fumat sau prizat, o cantina ce ofera alimente si bauturi non-alcoolice, servicii medicale, consiliere pentru probleme sociale, servicii de igiena (dusuri, haine), schimb de seringi, si referiri catre tratamente pentru consumul de droguri, pentru clientii care le solicita.
Dupa introducerea camerelor de consum, numarul de decese cauzate de consumul de droguri a scazut. Cateva studii au demonstrat eficienta CCD in reducerea noilor cazuri HIV si hepatita C in randul consumatorilor de droguri. Schimbari pozitive au fost observate si din perspectiva comportamentului de injectare si a igienei clientilor. Acestea au fost confirmate si de un numar de studii care au concluzionat ca folosirea in comun a seringilor a scazut in Elvetia.

Pentru mai multe informatii detalii aici.