Ce sunt camerele de consum de droguri?

Camerele de consum sunt facilitati sanitare sterile, amenajate in zonele afectate de consumul de droguri, cu scopul de a stabili contactul cu populatia consumatoare in vederea asistarii medicale si sociale.
Introducerea camerelor de consum este o masura de reducere a riscurilor asociate consumului stradal (mortalitate, vulnerabilitate crescuta in fata bolilor contagioase) si a impactului acestuia asupra comunitatii.

Studiile demonstreaza ca prin intermediul camerelor de consum de droguri este facilitat accesul la publicul vizat, in alte conditii dificil de abordat, si sunt obtinute imbunatatiri imediate ale starii de sanatate a acestora, datorita conditiilor de igiena si siguranta puse la dispozitie.

Conform cercetarilor, disponibilitatea facilitatilor de injectare in conditii sigure nu determina cresterea ratei de utilizare a drogurilor sau a frecventei de consum, nici nu amplifica traficul de droguri. Utilizarea camerelor de consum de droguri este asociata in marea majoritate a cazurilor auto-raportate cu reducerea comportamentelor de injectare periculoase, printre care impartirea seringilor si consumul in spatii publice.
Incepand cu 1986, peste 90 de camere de consum am fost deschise in Elvetia, Olanda, Germania, Spania, Luxemburg, Norvegia, Canada si Australia.

Punctele de vedere exprimate cu privire la CCD ale reprezentantilor institutiilor publice din Romania:

“Camerele de injectare reprezinta o abordare moderna a dependentei de droguri injectabile, demonstrandu-si de-a lungul anilor eficienta in reducerea riscului de infectare cu HIV/HVB/HVC in randul persoanelor dependente de droguri in Romania serviciile de reducere a riscurilor au atins o maturitate suficient de mare pentru a putea experimenta un astfel de proiect pilot”
Alina Bocai, Expert HIV/SIDA

„Singura obiectie fata de aceasta initiativa tine de pericolul ca acest serviciu sa creeze perceptia aparenta a unei acceptari privind legalizarea consumului de droguri si, pe cale de consecinta, a unei acceptari sociale a fenomenului”
Elena Adam, Samusocial

„Camerele de consum aduc siguranta de ambele parti, si pentru consumatorii de droguri si pentru membrii comunitatii: scade consumul de droguri in spatii publice, scad talhariile in scopul procurarii drogurilor, consumatorii de droguri nu mai sunt o povara din punct de vedere medical, au servicii medicale pe care le pot accesa in camera de consum. Ideal este ca in camerele de consum sa fie oferite si servicii conexe: o masa calda, posibilitatea de a face un dus etc.”
Roxana Valvoiu, DGASPC Sector 1, Madalina Rosu, CNCD

„Camerele de consum sunt un serviciu util pentru consumatorii care au un istoric indelungat de consum de droguri si care au anumite probleme de sanatate. Acestea pot oferi un mediu steril de injectare a drogurilor, supravegheat, cu servicii medicale disponibile pentru utilizatori. Camerele de consum ar putea oferi spatii de injectare, dar si kituri sterile pentru alte tipuri de consum: prizat, fumat.”
Catalina Niculae, Agentia Nationala Antidrog

„Permit o abordare corecta a consumatorului de droguri, care are nevoie de servicii similare unei persoane care sufera de o boală cronica”
„Sunt servicii care asigura siguranta comunitatii si care reduc blamul social asociat consumatorilor de droguri, pentru ca reduc vizibilitatea consumului de droguri”
Madalina Rosu, CNCD